Koietur i Femundsmarka

Langhelg i Femundsmarka i februar er ikke feil…

Denne gangen var jeg og Marie (og Varg!) på koie-til-koie-tur, nøyaktig 5 år etter testturen vi hadde i samme område før Nordkalott-turen i 2010. Turen starta med et liten snus på Rørosmartnan, som sist, og vi fikk med oss både ullsåler, soppkurver, skosmøring og morrpølse derfra. Så bar det inn i Marken, i påskesol og overvann på Femundsjøen. Vi var så heldige å få scooterskyss over sjøen med Kåre, som blant annet er tilsyn på Røvollen. En morsom tur fra Synnervika til Røsanden, og vi slapp både den lange transportetappen og klissvåte sko fra starten av. Men likevel hadde vi begge en dobbletmoral-følelse der vi satt på sleden…vi er tross alt FOR stille natur fremfor motordur. Kinkig, det der…

Over på andre sida fikk vi en fin tur langs Røavassdraget, også på kjærkomne (og motordurende) scooterspor i råtten snø. Godt å rusle et stykke innover i furuskogen før vi tok en lang lunsj i varmende sol. Videre forbi Røvollen og inn til første koie; Roastkoia. Her ser det ut som ferske spor i retning koia…Hm…har noen andre kommet hit før oss? Det er ikke plass til veldig mange i disse små koiene. Neida, kun to tobeinte og en firbeint huset Rostkoia denne natta. Tradisjonsrik surpølse til middag. Nydelig solnedgang over trekronene. Stjerneklar himmel. Stemningsfullt.

Nattefrost sørget for at snøen satt seg og bar oss videre til turens andre bu, Skarpholet, neste dag. Eller, det vil si, noe baksing i snøen i tett bjørkeskog var det. Og det blei ikke akkurat tilbakelagt mange kilometer den dagen. Men det var heller ikke planen for turen. Godt å ha god tid til både lang morgenstund, nyte turen underveis, lang kveldsstund, og lang natt. Itj nå’ .stress! Koiene ligger godt kamuflert i terrenget og det var noe spenning i jakten. Og vi traff – ganske så rett på! Skarpholet måtte graves fram…her hadde det ikke vært folk på en stund…! Himmelsk elgmiddag med lokalskutt elg (av jaktkongen Lars Erik!), bål og måneskinn var et klart høydepunkt på turen!

Så var det vandringen mot Gubbtjønnkoia, turens tredje mål. Bållunsj underveis. Jervespor og spor etter en stor reinflokk som er på vinterbeite i området. Gubbtjønnkoia er en utrolig koselig koie, min favoritt på turen. Her var det laksemiddag på menyen, med sjokoladefondant bålstekt i appelsinskall til dessert. Og rødvin!

Siste dag blei en vemodens dag…det blei nemlig aller siste turen til Liv (Arnesen – altså de hittil trofaste skia til Marie), som blei innviet nettopp her for 5 år siden. Stålkantene løsna på begge skia, så de må nok byttes ut. Men, om dette er aldri så trist, så fikk Liv en høyst verdig avslutning på et innholdsrikt «liv».

Overvann var blitt til stålis på Femundsjøen. Som jo er mer som det skal i februar…!

Koie-til-koie-tur i Femundsmarka er veldig koselig. Det er mange åpne koier i området, man må bare vite om dem.

DSC_0036DSC_0043 DSC_0272DSC_0058 DSC_0071 DSC_0070IMG_4815 DSC_0078 DSC_0084 IMG_4846 IMG_4858 IMG_4859DSC_0091DSC_0129IMG_4895 DSC_0150IMG_4920 IMG_4933IMG_4939IMG_4946DSC_0174 DSC_0205 DSC_0240IMG_4952DSC_0256 DSC_0267IMG_4965 IMG_4967 IMG_4983IMG_5001 IMG_5004 IMG_5035DSC_0286 DSC_0307 DSC_0349 DSC_0353

Bildene som jeg er med på er tatt av Marie Brøvig Andersen.

Femunden nord

Februar 2015

One response to “Koietur i Femundsmarka

  1. Tilbaketråkk: Vinterferie i Femundsmarka | Maries tur(b)logg·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s